O EBEC-u

European BEST Engineering Competition (EBEC) je timsko takmičenje koje se odvija u 3 runde, a kroz 2 kategorije – inovativni dizajn i studija slučaja.

Timovi se sastoje od 4 studenta iz tehnoloških oblasti, bez obzira na status i stepen njihovog obrazovanja, a zadatke zadaju BEST i partnerske kompanije. Tim koji na kraju takmičenja demonstrira najefikasnije, najkreativnije i najuspešnije rešenje nagrađuje titulom “BEST Engineers of Europe”.

EBEC projekat započinje svake godine organizovanjem lokalnih rundi EBEC-a praćenih nacionalnim/regionalnim rundama EBEC-a i završava se u finalnom krugu EBEC-a – događaja koji se organizuje početkom avgusta. Pobedničke ekipe iz lokalnih rundi napreduju u nacionalnu/regionalnu rundu, a pobedničke ekipe iz nacionalnih/regionalnih rundi takmiče se u završnoj rundi EBEC-a.

EBEC Niš

Ove godine će se po 15. put održati inženjersko takmičenje EBEC (European BEST Engineering Competition), u trajanju od 25. do 27. februara 2022. godine, i to u online verziji.

Reč je o događaju koji godinama unazad pruža jedinstvenu mogućnost mladim perspektivnim inženjerima da, kroz rešavanje problema najrazličitije prirode, pokažu i razviju stručne veštine koje već poseduju, pa i da izgrade nove.

Za znanje koje pokažu, kao i za ono koje na samom takmičenju steknu, učesnici dobijaju sugestije i komentare stručnih lica, što daje garanciju da je to znanje primenljivo i u realnim uslovima poslovanja.

,,EBEC Niš – Dani inženjera” je prvi stepen takmičenja, nakon kojeg slede regionalna i finalna runda. 

Kategorije

Studija slučaja

Koncept studije slučaja sastoji se u tome da svaki tim treba da prouči određeni stvarni ili apstraktni korporativni problem i obezbedi dobro opisani skup poteza za rešavanje date situacije. Problemi mogu biti tehničke ili menadžmentske prirode. Do potencijalnog rešenja takmičari dolaze argumentovanom debatom na datu temu u okviru svog tima, a na osnovu prethodno stečenog znanja na svojim fakultetima, kao i na osnovu ranijih iskustava u okviru zadate teme. O temi učesnici mogu da se informišu i putem interneta. Rezultate ocenjuje stručni žiri, nakon prezentacije rešenja svakog tima.

Inovativni dizajn

Kod inovativnog dizajna se takmičarima dodeljuje praktični problem koji će moći da sagledaju iz više aspekata, zatim će osmisliti, prezentovati i argumentovati svoje inovativno rešenje uz izradu nekog vida prototipa. Fokus više nije samo na mehaničkim performansama rešenja, već i na stepenu njegove inovativnosti, efektivnosti i uspešnosti.

U ovom slučaju, talentovani studenti bi kombinovanjem znanja i kreativnosti stvorili nove tehnološke dizajne ili unapredili postojeće, a svojim stručnim prezentovanjem bi objasnili tehnološke, društvene, ekonomske i ekološke aspekte svog dizajna. 

Kreiranjem inovativnog rešenja koje se odnosi na neki aktuelni izazov, studenti pokazuju sposobnost da razmišljaju izvan okvira, a time se i stavlja fokus na razvoj inženjerskih i menadžment veština koje se cene, a ne samo na ono što one proizvode.

Gde dalje ako vaš tim pobedi?

EBEC Alpe-Balkan

Nakon pobede, sledeći korak je regionalna runda, EBEC Alpe-Balkan. Ovde ćete se takmičiti ponovo sa najboljim timovima iz celog našeg regiona i zadaci će biti teži. Samo najbolji tim će pobediti i proći u poslednju rundu, tako da bolje izoštrite svoje veštine.

Domaćin EBEC Balkan-a je jedna od lokalnih BEST grupa u regionu, tako da nikada ne znate u kojoj se zemlji na kraju možete takmičiti.

EBEC Final

Ako pobedite u regionalnoj rundi, vaš poslednji korak na EBEC putu je naša poslednja runda, EBEC Final. Ovde će konkurencija biti tesna, ali nagrade će biti ogromne. Ići ćete zajedno sa najboljim evropskim timovima, pa budite spremni.

EBEC Final održava jedna od naših lokalnih grupa u Evropi, pa spakujte kofere i pripremite se za putovanje u neka od najlepših mesta koja Evropa može da ponudi.

Prijavi se sada!

Da li imate šta je potrebno?

Registrujte se sada i budite deo najvećeg evropskog takmičenja u inženjerstvu koje organizuju studenti za studente.

Izazovite sebe, prevaziđite svoje granice i testirajte svoje veštine. Okupite svoj tim i prijavite se!